10 vuotta finanssitransaktioveroa - 10 vuotta rikottuja lupauksia
Veron välttämättömyys ja oikeellisuus säilyvät ennallaan energiakriisinkin keskellä
Lähes 10 vuotta sitten, 9. lokakuuta 2012, yksitoista EU-maata sopi EU:n valtiovarainministerineuvostossa Luxemburgissa transaktioveron käyttöönotosta. Pian sen jälkeen täytäntöönpanoa suunniteltiin jo tammikuussa 2014. Vaikka päätös on edelleen muodollisesti voimassa, veroa ei ole vielä pantu täytäntöön.
Tämä johtuu rahoitusalan – erityisesti Ranskan ja Saksan pankkisektorin – vuosia kestäneestä mittavasta lobbauksesta, joka onnistui torpedoimaan tehokkaan täytäntöönpanon. (1) Mitään ei ole jäänyt jäljelle aikomuksesta osallistua finanssikriisin kustannuksiin.
"Rahoitustransaktiovero on surullinen esimerkki siitä, kuinka hallitukset nostavat etusijalle pankkien ja hedge-rahastojen voitot kansalaisten kustannuksella", arvostelee Attac Itävallan Mario Taschwer. Kattava finanssitransaktiovero tekisi lyhyen aikavälin keinottelusta epämieluisan, vakauttaisi markkinoita, estäisi rahoituskriisejä ja edistäisi todellisia investointeja.
Myös finanssitransaktiovero puuttuu energiakriisistä
Veron tarpeellisuus ja oikeellisuus on katkeamaton, kuten myös nykyinen energiakriisi osoittaa: "Rahoitustransaktiovero olisi tehokas keino vakauttaa energiapörssien hulluja hintoja. Kannustin ostaa ja myydä energiafutuureja yhä korkeammalla hinnalla saataisiin taltutettua. Tämä hillitsisi hintojen nousua ja vakauttaisi hintoja", Taschwer selittää. (3)
Tuotot voitaisiin käyttää myös uusiutuvaan energiaan investointeihin. Samalla kun energiamarkkinoilla tehdään voittoja lyhytaikaisella keinottelulla, ihmiset, yritykset ja jopa energiayhtiöt itse kärsivät sääntelemättömästä energiakasinosta.
Attac: Finanssitransaktiovero on otettava takaisin poliittiselle asialistalle
Energiakriisin lisäksi myös rahoitusmarkkinoiden perustavanlaatuinen epävakaus on riittävä syy Attacille ottaa kattava finanssitransaktiovero takaisin poliittiselle asialistalle. EU:n komission lainsäädäntöehdotus vuodelta 2013 on edelleen sopiva lähtökohta tälle. Tässä yhteydessä Attac vaatii valtakunnallisen yhtenäisen noin 0,1 prosentin verokannan käyttöönottoa ilman poikkeuksia - edes johdannaisille. (3)
Finanssitransaktiovero on Attacin perustava vaatimus. Se on välttämätön, mutta ei riittävä keino rahoitusmarkkinoiden tehokkaaseen säätelyyn. Tarvitaan järjestelmän kannalta tärkeiden pankkien uudelleenjärjestelyä, veroparatiisien sulkemista ja valvontaa kaikille rahoitustuotteille, kuten erityisesti johdannaisille.
----
(1) The Struggle Over the Financial Transactions Tax - A Politico-economic Farce, Stephan Schulmeister, WIFO Working Papers, No. 474.
(2) Myös Saksan taloustutkimuslaitos (DIW) on samaa mieltä. "Finanssitransaktionvero hidastaisi lähes varmasti tietokoneilla käytävää korkeataajuista kaupankäyntiä energiajohdannaisilla, koska kaupankäynnin voitot kauppaa kohden ovat hyvin pienet. Ne voitaisiin laskea nollaan, mikä estää konekaupan."
(3) Viimeksi Ranskan ja Saksan hallitukset olivat enemmän puhtaan osakeveron kannalla. Tämä tuskin tuottaisi ohjausvaikutusta tai tuloja. Johdannaisten osuus rahoitusmarkkinoiden liikevaihdosta on lähes 80 prosenttia, ja ne ovat usein erittäin spekulatiivisia. Lisäksi johdannaisia voitaisiin käyttää myös osakkeiden verotuksen kiertämiseen.