Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Suomeen syntyi tänä keväänä uusi hallitus, joka määrittää maamme poliittisen suunnan seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Viime vuodet ovat jättäneet tässä suhteessa toivomisen varaa ja Attacin näkökulmasta olisikin toivottavaa, että seuraavalla hallituskaudella verovastuullisuus, veroparatiisien kitkentä ja aito kansalaislähtöinen demokratia saisivat viimeinkin tuulta alleen.

Sote- ja maakuntauudistukset ovat toistaiseksi jäissä, mutta on täysin mahdollista että ne herätetään uudelleen henkiin; onhan esimerkiksi terveyspalveluyrityksillä todella isot rahat pelissä ja ne saivat viime hallituksen aikana omia tavoitteitaan hyvin läpi. Uudistusten toteutuminen merkitsisi palvelujen yksityistämiskehityksen kiihtymistä entisestään, mutta myös päätösvallan siirtymistä yhä harvempien käsiin, uudistuksessa mahdollisesti syntyvien maakuntavaltuustojen kautta.

Tämä kevät on vaalien aikaa. Eduskuntavaaleja seuraa EU- parlamenttivaalit. Ne ovat jääneet julkisuudessa pahasti paikallisten parlamenttivaalien jalkoihin ja on valitettavasti todennäköistä, että äänestysprosentti jää aiempiakin vuosia alhaisemmaksi. EU- vaalien merkitys on kuitenkin entistäkin suurempi. Tällä hetkellä neuvotellaan ylikansallisia kauppasopimuksia nimenomaan EU- tasolla, ja kautensa päättävien meppien kaudella EU on vahvistanut globaaleiden yhtiöiden valtaa solmimalla investointisopimuksia, jotka sisältävät ISDS:ksi kutsutun valtion ja sijoittajan riitojenratkaisumekanismin. Kyseinen rakenne mahdollistaa sijoittajille mahdollisuudet vaatia miljardiluokan korvauksia niiden toimintaa haittaavasta lainsäädännöstä. Tällä hetkellä onkin käynnissä kampanja ISDS:n pysäyttämiseksi.

Attac on ajan hermolla. Viime vuonna meillä oli kaksikin hanketta, joissa tartuttiin kauppa- ja vapaakauppapolitiikan sekä ilmastonmuutoksen vaikeaan yhtälöön. Attac piti myös jäsenkyselyn, jonka vastauksissa toivottiin muun muassa lisää keskustelutilaisuuksia eri paikkakunnille. Järjestimmekin vuodenvaihteessa 2017-2018 kolmeen kaupunkiin ulottuneen Valtapuhe- keskustelusarjan, ja olemme jatkaneet samaan malliin järjestämällä useampaan kaupunkiin tulleen keskustelusarjan Carunan verosuunnittelusta ja eläkeyhtiöiden ja veroparatiisien kytköksistä. Meitä tapaa useista tapahtumista ympäri maata. Taltioimme keskustelutilaisuuksia ahkerasti omalle Maailmantalous- youtubekanavallemme. Attac jatkaa tarmokasta työtään sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämän yhteiskunnan hyväksi tänäkin vuonna!

Päätoimittaja Eva-Liisa Raekallio